Републиканско първенство по Куадратлон Таекуон-До, гр. София


Отмина лятото и стотици приятели на Таекуон-До, изпълнени с ентусиазъм, откриха сезона на състезанията на Българска Асоциация по Таекуон-До. На 15 ноември 2015 г. в зала Христо Ботев гр. София се проведе XIII Национален фестивал по бойни спортове. Организатори на мащабното спортно събитие бяха „Спортна асоциация – МВР“, „Централен полицейски Таекуон-До клуб“, „Централен полицейски карате джу джицу клуб“. Мероприятието се състоя благодарение на подкрепата на Министерство на младежта и спорта. Във фестивала взеха участие 523 състезатели от 59 клуба в спортовете Карате, Таекуон-До, Джу Джицу и Полицейска лична защита. Главни съдии на фестивала бяха: г-н Димитър Димитров – карате, г-н Михайл Несторов – полицейска лична защита, г-н Мартин Матеев – джу джицу, г-н Орлин Христов – Таекуон-До и г-н Станислав Карастоянов – джу джицу ( неваза ). Зала Христо Ботев в Студентски град беше изпълнена с млади спортисти, родители и приятели на спорта.

По време на Фестивала се проведе първото състезание по Куадратлон Таекуон-До за новия сезон – Републиканско първенство по Куадратлон Таекуон-До. Специален гост на събитието беше майстор Джеймс Тин-А-Тон, VIII дан, президент на Холандската Федерация по Таекуон-До ITF и член на съдийската комисия на Европейската Таекуон-До Федерация A.E.T.F.
Приветствени слова произнесоха г-н Томо Борисов, президент на Българска джу-джицу федерация, г-н Русалин Русалинов, заместник председател на БНФК и комисар Иван Младенов, генерален секретар на „Спортна Асоциация – МВР“, който откри Фестивала на бойните спортове. Г-н Венцислав Игнатов, председател на Българската Асоциация по Таекуон-До, поздрави всички присъстващи и пожела на участниците успех и кураж за победа.

Организацията беше на много добро ниво и състезанието протече гладко под ръководството на главен съдия сабумним Орлин Христов заедно със съдийски състав от 25 съдии и помощник-съдии.
В турнира взеха участие 72 таекуондисти над 12 години от 16 зали от София и 6 града в страната, разделени в категори както следва: деца – 12-13 години, юноши и девойки – от 14 до 17 години, мъже и жени над 18 години, и в обичайните индивидуални дисциплини: Туль, Спаринг, Специална техника и Силов тест.
Заслужени награди за куадратлонисти, спечелили най-много медали в своите възрастови групи, извоюваха:
– момиче 12-13 години – Александра Славчева – ТК „Левски“ 61 ОУ с 30 т.,
– момче 12-13 год. – Петър Дарданов – ЦПТК Раковски – 30 т.;
– юноша – Серкан Хасан – ЦПТК 97 СОУ – 40 т.,
– девойка – Неда Крумова – ЦПТК 35 СОУ – 39 т.;
– мъж – Бисер Манчев – ЦПТК 192 СОУ – 29 т.,
– жена – Тедислава Георгиева – ЦПТК 97 СОУ – 30 т.

В крайното комплексно класиране по точки на първо място застана ЦПТК 97 СОУ с 211 т., на второ място – ЦПТК Раковски със 165 т. и на трето място ЦПТК 35 СОУ със 151 т.
С нетърпение очакваме следващия турнир на БАТ, който ще се проведе на 5 и 6 декември в спортна зала „Универсиада”.

По време на състезанието имахме удоволствието да зададем няколко въпроса на майстор Джеймс Тин-А-Тон, VIII дан, президент на Холандската Федерация по Таекуон-До ITF:
12273749_1211389612221469_2267775276917675334_o
Майстор Джеймс, от колко години се занимавате с Таекуон-До:
От 38 години. Бях на 17, когато започнах и това може да се каже, че беше едно обмислено и зряло решение.
Идвали ли сте в България досега и как Ви се струва София?
За първи път съм в България и съм очарован. Вчера имах разходка из града, организирана от сабумним Орлин Христов, което беше прекрасно. Обикновено, когато пътувам в чужбина, винаги виждам само хотела и спортната зала, а тук имах възможност да усетя местната атмосфера и тя ми хареса. Градът Ви е много хубав.
Как преценявате нивото на българските таекуондисти?
Считам, че Вашите момичета и момчета владеят изкуството на много високо ниво. Приятно съм впечатлен от дисциплината и редът, които демонстрират по време на състезанието.
Харесва ли Ви състезанието? Как преценявате системата за оценяване?
Състезанието се провежда изключително добре, организацията е чудесна. Системата за оценяване е лесна за ползване, което определено спомага за по-гладкото протичане на състезанията Ви.
Колко често организирате състезания в Холандия?
Веднъж на всеки два месеца, четири пъти годишно, се провежда състезание Майсторска серия и веднъж в годината организираме Републиканско първенство. Отделните клубове също организират приятелски срещи доста често, така че всеки месец има състезание по Таекуон-До.
Кажете ми нещо специфично и ново, което се случва във Вашата Федерация.
Мога да споделя за една сравнително нова програма, която разработваме от скоро. Тя е насочена към деца между 3 и 5 годишна възраст. Това е специфична група спортисти поради възрастта и за тях подготвяме подходящи ръководства, които да се четат вкъщи с родителите, предлагаме упражнения, които да се изпълняват в училище, както и отделни тренировки, адаптирани за малки деца. По този начин се изгражда един своеобразен триъгълник, така че децата да имат връзка с Таекуон-До във всеки аспект от своя живот.

Майстор Джеймс Тин-А-Тон беше придружен от босабумним Лизбет Уилямс, I дан, която тренира Таекуон-До от 23-годишна възраст. Босабумним съдейства активно в административната дейност на Федерацията, както и има основна функция в провеждането и развиването на детската програма в Холандия.
Изключително сме благодарни на майстора за отделеното време и се надяваме скоро да имаме отново възможност да се срещнем с него.

Разгледайте снимки от събитието във Facebook: