Таекуон-До

Съвременно бойно изкуство за невъоръжена самоотбрана, създадено от Генерал Чой Хонг Хи, през 1955 г в Сеул, Южна Корея, което има за цел не само физическото развитие, но и духовното, както и възпитаване на морални и етични ценности, които да изграждат честни пълноценни личности.

Your image

Таекуон-До

Таекуон-До е бойно изкуство за невъоръжена самоотбрана, създадено от Генерал Чой Хонг Хи през 1955 год. в гр. Сеул, Южна Кореа.

Буквално преведено от корейски означава:

  • TAE - крак, ритник
  • KWON - юмрук, удар с ръка
  • DO - път, изкуство, начин на живот

Тирето между Таекуон и До символизира баланса между физическата подготовка и вътрешното духовно усъвършрнстване.

Чой Хонг Хи, генерал от Корейската армия през XIX в. създава Таекуон-До като “изкуство за дисциплиниране на ума чрез дисциплиниране на тялото”.

Той разбира, че дисциплината, техниката и физическата подготовка са основата за изграждане на ефективност на живота, кураж, находчивост, решителност, уважение към другите.

Създателят на Таекуон-До, генерал Чой Хонг Хи, е роден на 9 ноември 1918 год. в Кореа. Като малък бил крехък и болнав за голяма тревога на своите родители. След завършване на училище, Чой е изпратен от своя баща да учи калиграфия при Хан Ил Донг, един от най-известните учители в Кореа. Хан освен калиграф бил и майстор по древното корейско бойно изкуство Те Кион. Виждайки слабото тяло на своя ученик, наред със заниманията по калиграфия, учителят започва да укрепва тялото на Чой със строгите упражнения по Те Кион.